Vamlingbolagets Värdegrund

Slowclothes

Mönster, färger och modeller ska hålla i ett långt tidsperspektiv. Vårt sortiment började växa fram under Mah-Jongtiden. Många av våra mönster och modeller har funnits i nästan 50 år och har under hela tiden känts moderna och tidsenliga. Att producera kläder av hög kvalitet med lång hållbarhet värnar om miljön. Våra plaggserier bygger på att de är kombinerbara och går att utöka och komplettera över tiden.

Tyger och Politik
På Vamlingbolaget har vi som målsättning att använda naturmaterial som bomull, viskos, lin och ull i kvaliteter som är behagliga att ha på sig och lätta att sköta.

Ur ett miljö-och resursperspektiv är denna fråga mera komplicerad eftersom bomullen produceras inom jordens tropiska områden och säljs till låga priser som råvara till världens industrier. Bomull är en av de mest vatten och kemikalieintensiva grödorna på jorden. Både människorna och jorden förgiftas av att arbeta med konventionellt odlad bomull. Det är den rikare delen av världens befolkning som klär sig i bomull medan den fattigare delen drabbas av de omfattande miljö och hälsoproblem som konventionellt odlad bomull innebär.

På Vamlingbolaget strävar vi efter att använda ekologisk bomull. Men ännu är endast 0,03% av jordens bomullsodlingar ekologiska, och den går inte alltid att få tag i ekologisk bomull alla kvaliteter. En rimlig princip för den framtida textilproduktionen bör vara att råvaror förädlas i högre utsträckning i närområdet, dvs bomullsfabriker med mera långtgående förädling inom den tropiska zonen där bomullen växer. Vi tror att bomullen kommer att vara en bristvara i framtiden. Olika syntetmaterial som är oljebaserade kommer att få en renässans. Men även fibrer av andra naturmaterial kommer att utvecklas. Redan finns t.ex tyger av bambu.

För oss i Sverige skulle det innebära att vi köper färdiga bomullsplagg från bomullsländerna och att vi i högre utsträckning skulle förädla de textila fibrer av ull, lin och viskos (gran och -furufibrer) som är anpassade till vårt klimat. På Vamlingbolaget har vi i denna strävan just gjort en kollektion i ekologisk ull. När det gäller processerna som våra tyger går igenom, t.ex tryckning och färgning, kommer vi att utveckla metoder för bearbetning och färgning av tygerna så att det vatten som släpps ut inte innehåller några skadliga ämnen. 

Arbetsförhållanden
Merparten av våra tyger tillverkas i Turkiet. Våra trikåplagg sys i verkstaden i Vamlingbo på Södra Gotland och i Estland. Manchesterplagg och kviltade kappor sys i en liten fabrik i Tallin i Estland som heter Estvela. Vi vill i framtiden stå i kontakt med människorna som arbetar med våra kläder, vilket land det än gäller. Vi vill vara säkra på att de är med i facket att dom har bra arbets- och miljö-förhållanden och trivs med och är stolta för att de arbetar med just Vamlingbolaget.

Våra Kunder
Barn, kvinnor och män i alla åldrar, bredder och storlekar ska kunna hitta något hos oss.

På Vamlingbolaget säger vi idag: vi vill göra vackra kläder som kan användas både till vardag och fest. Kläderna ska sitta skönt, vara sköna att ta på, sensuella. Även männens kläder. Vi vill göra kläder som man njuter av med ögonen och känseln, modeller som sitter skönt i material som är lättskötta och håller länge.